Fullt hus när Vänsterpartiet diskuterade socialism

11196308_420757761430521_8677744430003779702_n– Kapitalismens kris kräver socialistiska lösningar. Det slog Jörn Svensson, en av vänsterns främsta ideologer, fast inför en lokal som snabbt fylldes till bredden när han kom till Nybro för att hålla en föreläsning på temat kapitalismens kris och en möjlig väg för socialismen.

Jörn Svensson är tidigare riksdagsledamot och EU-parlamentariker. Han är också författare som står bakom en rad böcker om socialism och ekonomi och räknas som en av vänsterns främsta ideologer.

– Kärnan i socialismen är att demokratisera samhället i alla dess aspekter, förklarade han för det över 40-talet personer i alla åldrar som kommit till Vänsterpartiets lokal för att höra en föreläsning om grunderna i socialismens ideologi och visionen om det socialistiska samhället.

När det blev frågestund var det många som ville diskutera olika frågor; banker, pensioner, NATO osv.

– Det enda förnuftiga för ett järnvägssystem är att en offentlig myndighet har samlat ansvar för personal, trafik, spår, stationer och ett enhetligt biljettsystem, sa Jörn Svensson när järnvägen kom på tal.

Även EU diskuterades flitigt och Jörn Svensson påminde om att när euron infördes varnade en rad ekonomer: ”Valutaunionen kommer för tidigt!”

– Nu besannas detta, sa han. Flera stater, och i synnerhet Grekland, borde ha väntat med att införa den gemensamma valutan. Men Tyskland utövade press på dem. Nu ser vi följden: Kris i Grekland och tryck på flera andra länders ekonomier. Och depressionen förlängs i Unionen – bara för att upprätthålla ett misslyckat prestige-projekt!

För ytterligare information kontakta
Pia Eriksson, 070 676 23 38
Kaj Raving, 070 982 96 68

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *